Pages

Tuesday, 26 November 2013

ROTI BUN LEMBUT ULI TANGAN :)




Assalamualaikum


Lambat lak acik bersiaran harini yek..takpe la lambat kan...asal update gituuuuu...

Petang tadi balik dari gym acik terus beli barang kat Kedai BAGUS...barang-barang nak buat yang untuk Nestle Yoghut tu...dah rancang dah nak buat apa... sekali dah pegi kat Kedai Bagus tu acik beli la barang lain termasuk la yis, inti kacang merah dan cheddar cheese... tetiba teringin nak buat roti..akhirnya selepas 3 tahun tak meroti..he he..


Roti bun inti kacang merah...



Roti bun tabur cheddar cheese dan gula...


Harini dalam sejarah sebab first time acik buat roti uli guna tangan aje... malas nak pakai mixer besar tu kan...lagipun nak buat sikit aje buat makan sendiri... dan lagi satu sebab acik nak test resepi acik ni kalau uli guna tangan hasilnya lembut ke tidak... Alhamdulillah memang lembut sangat-sangat...lebih-lebih lagi waktu baru keluar dari oven... mak oiiiiiiiiiiiiiii lembut betul..harus korang cuba jugak tau...

Acik masih guna resepi yang acik bagi haritu...boleh tengok kat SINI. cuma acik ubah cara nak buat... takpe acik letak lagi sekali okey...

250 gram Tepung Roti / High Protein
50 gram Margerin (acik guna margerin Pelangi)
50 gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram  Air Suam  (kalau guna mixer kena letak air sejuk)

Cara-caranya :-


Masukkan semua bahan-bahan dalam 1 bekas kecuali air, yis dan gula...


Sebelum tu kita kena bancuh air suam dan gula...pastu baru letak yis..kacau dan biar hingga berbuih..




Pastu kita masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi...gaul rata...kemudian kita keluarkan dan uli kat atas dulang...kalau kat rumah ada meja aluminium atau meja marmar lagi senang uli kat atas tu aje..tapi kalau takde, uli atas dulang macam acik ni pun boleh juga... uli guna tangan lebih kurang 5 minit... 


Pastu tutup dengan plastik...biarkan selama 30 minit..



Lepas 30 minit, doh pun dah kembang..



Bulat-bulatkan doh...lumurkan tangan dengan sedikit tepung untuk bagi tak melekat sangat kat tangan dan nak bagi doh tu nampak licin sikit..



Kalau nak letak inti, bulat-bulatkan inti tu dulu...




Isi inti dalam doh pastu boleh susun dalam loyang yang dah dilengserkan dengan margerin...1 loyang acik buat ada inti...1 loyang lagi acik biar kosong aje... tutup loyang dan biarkan selama 45minit - 1 jam..



Untuk sapukan atas doh tu, guna 1 biji telur campurkan 2 sudu besar air atau susu segar...




Bila doh dah kembang baru kita sapukan bancuhan telur tu..



Yang ada inti kacang merah tu acik taburkan bijan..


Yang takde inti ni acik cuma taburkan cheddar cheese dan sedikit gula pasir..



Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 18 darjah celcius atau mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing..



Bila dah keluarkan dari oven, kita terus sapukan dengan sedikit margerin untuk bagi nampak berkilat..




Nampak lembut je kan..



Kalau rasa taknak makan habis, kita boleh simpan masuk bekas atau masuk dalam plastik dan selotepkan... macam kat kedai tu kan... 



Selamat Mencuba :)

Nak tahu cara buat Roti Sosej Pintal boleh tengok kat SINI

Nak tahu cara buat Roti Mini Pizza boleh tengok kat SINI

Untuk lebih tips dan petua buat roti boleh tengok kat SINI