Wednesday, 9 September 2015

KELAS ROTI ULI TANGAN DAN MIXER SHAH ALAM




Assalamualaikum


Alhamdulillah siang tadi, Kelas Roti Personal berjalan dengan lancar... ingatkan malam ni nak siapkan sebiji kek oder untuk esok... tiba masa nak buat tadi, nak keluarkan bahan, erkkkkkkk whipping cream takde daaaaaaa...aiseymen... call customer, Waty...tanya kot-kot boleh tunda ambik petang ke...sempat la jugak esok pagi-pagi tunggu kat pintu kedai Whisk, Seksyen 20 tu beli Whipping Cream...he he... lega sangat-sangat bila Waty kata takpe, kek birthday anaknya tu dia nak ambik malam Jumaat...ohhhh lega makcik...


Kelas Roti Group hari Sabtu lepas... 14 orang semuanya... memang meriahhhhh... semuanya bersemangat bekerjasama, sanggup berpeluh bersama-sama, ehcewahhh... demi nak menyiapkan semua roti-roti seperti yang dirancang... walaupun di saat-saat akhir, teringat ada jenis roti yang belum buat, eh takpeeee...diorang sanggup tunggu nak buat jugak roti-roti tu walau terpaksa balik lambat sikit... terima kasih sangat-sangat bila semuanya sporting dan tak hiraukan 2P...PANAS dan PENAT..he he... 



Kejap nak ingatkan semua nama-nama student...  duduk dari kiri, Norasikin, Makcik Zainab, Hasidah, Qaseh, Syamsiah, Melissa...berdiri dari kiri, Marziah, Azliza, kak Roslina, kak Tarfizah, kak Azimah, Salabiah, Fadelah dan anak jiran saya, Hanim :)

Maaf ye korang, kalau korang perasan, gambar-gambar yang saya snap sekarang ni tak berapa sharp... sebabnya sekarang saya dah bertukar guna Samsung Galaxy Tab A... saya dah takleh guna handphone kecik-kecik sebabnya mata dah tak berapa nak nampak...rabun la tuuuuuuu..heheheh... terlalu banyak dok reply whatsapp jadinya kena beli yang besarrrr sikit bagi nampak semua tulisan-tulisan tu...he he...


Macam biasa, dalam kelas mula-mula buat Pizza dulu..pastu buat roti Arab, Roti Loaf dan Bread Stick..



Masa ni diorang belum kejang berdiri lagi..he he he... 



Kumpulak apron pink dengan pizza sebelum nak masuk oven... kita posing duluuuuu :)



Dalam ramai-ramai student, Azliza yang berdiri depan sekali ni yang paling saya ingat... selalu buat lawak sampai kitorang gelak kekek pecah perut..






Qaseh dengan roti mini pizza..



Hanim, anak jiran sebelah... dengan roti sarang lebah mini pek...



Azliza dengan roti sosej panjang



ROti Buttercream


 

Norasikin dengan roti Sosej Roll... leganya bila semua sori Sosej Roll ni cantik kejadiannya... cikgu sekarang ni dah garang... masa nak pintal, kalau ada yang lilit tak cantik, cikgu rotannnn...kihkihkih...




Untuk makluman, dalam kelas saya memang banyak doh uli tangan... hanya roti sarang lebah dan roti cheese gula aje yang guna Mixer Heavy Duty... bukan apa, saya nak bagi peluang pada semua yang takde mixer heavy duty masih boleh buat roti walau hanya uli tangan... hasilnya InshaaAllah lembut jugak...


 

Hanim jadi model Roti Kaya...heheheh..




Roti Bun Tuna... roti ni la yang last siap bakar.. dah nak habis kelas baru teringat nak buat... nasib diorang sanggup tunggu... panas-panas lagi tu... baru keluar oven..




Kak Hasidah dengan roti kacang merah..



Donat Jem




Kak Azimah dengan Roti Cheese Gula... bawak balik sorang 1 bekas



Kak Tarfizah dengan ROti Sosej Pintal...





Ceria semuanya :)




Mexican Bun..




Marziah dengan ROti Coklat...dalam roti coklat ada inti coklat cair dimulut kononnya...he he.. Marziah ni datang bawak maknya, Makcik Zainab belajar sekali... datang dari Perak lagi tu... TQ ye Marziah..



Syamsiah dari Cahaya SPK dengan roti kacang merah bentuk bunga..



Kak Roslina dengan roti coklat jugak..


 


Salabiah dengan roti chicken floss..




Marziah dan ibunya, Makcik Zainah dengan roti Sosej Petak...




Roti Cinnamon Roll.. pun siap saat-saat akhir...





Masa bergambar ramai-ramai ni tak perasan yang Azliza dan Salabiah tengah solat... kalau tau dari awal boleh tunggu nak bergambar semua sekali... 


Sapa la yang pakai baju oren tudung oren ni yek... nasib tak nampak eyebag 3 kilo..hewhewhew..


Kalau ada yang berminat nak join Kelas Roti Group untuk bulan 10, tarikhnya 3/10 (tinggal sikit lagi kekosongan), 17/10 dan 31/10  boleh whatsapp saya 0193867360 okey... TQQQ :)



Jumpa lagi, inshaaAllah :)



Wassalam