Wednesday, 7 October 2015

KELAS ROTI ULI TANGAN DAN MIXER



Assalamualaikum



Alhamdulillah...syukur padaMu Ya Allah... kelas roti, pizza dan donat untuk grup dah pun penuh sampai hujung bulan... setiap kelas roti grup saya akan terima maksimum 14 orang student... ramai juga yang whatsapp bertanyakan jadual kelas grup untuk bulan 11... untuk jadual bulan 11 nanti dulu ye... saya pun belum tengok kalendar lagi...he he... nak tunggu dua anak bujang saya balik rumah dan bincang dengan diorang bila tarikh diorang bercuti bulan 11 nanti... cadangnya kitorang 1 keluarga nak jalan-jalan tapi tak pasti lagi kat mana... kalau dah ada jadual tarikh Kelas ROti grup bulan depan, saya akan update okey...





Kelas Grup Roti, Pizza dan DOnat hari Sabtu lepas... 14 orang semuanya... alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.. memang kalau sepanjang kelas berlangsung, keadaan suasana agak panas sikit sebabnya kat tempat uli dan bentukkan doh roti tu memang tak pasang kipas...makanya berpanas la untuk sehari yek... demi untuk mendapatkan ilmu buat roti kat rumah saya..he he...



Grup1 dengan hasil pizza yang diorang buat... topping pizza letak pepperoni...


Grup ke 2 pulak dengan pizza-pizzanya... yang best kelas yang ni sebab ada 2 senior saya masa sekolah... masa datang kelas, saya tengok muka diorang, Eh saya macam kenal akak ni... "akak sekolah Maahad kannn..." yang sorang lagi pulak, "akak sekolah Hisyamuddin kannn"... TQ ye kak Zuaiza dan kak Juana... tak sangka pulak lepas berpuluh2 tahun, akhirnya berjumpa balik kat rumah saya pulak tu..he he...


Lepas siap bakar, kita bergambar duluuuuuu...



Lepas tu siap 3 biji Roti Loaf..



Selesai sessi pertama... Pizza, ROti Loaf dan ROti Arab... tiga-tiga ni guna doh yang sama..." kekal lembut selagi dalam plastik"...tagline tak menahan...hikhik...

Ok kita tengok roti-roti lain yang guna doh seet bun pulak...



Samihah dengan ROti Chicken Floss..




Syeriza dengan ROti Pandan



Roti Sosej Roll



Roti Cheese Gula



Kak Hafsah yang takde asas buat roti...tapi baru beberapa hari lepas kelas, dah mula ambik oder buat roti... syabas kak Hafsah... bangga dengan akak :)




Roti Mini Pizza  tabur cheddar cheese



Roti Sosej Panjang



Selalu buat Roti Buttercream dalam cup panjang... boleh pulak saya lupa nak beli...jadinya tak cukup untuk buat roti buttercream bakar dalam cup panjang... nasib ada cup bentuk daun ni... boleh aje cup bentuk daun pun... setiap seorang akan cuba paipkan buttercream..





Siap sudah mekap untuk ROti Buttercream..he he..



Salwa dengan ROti Jem Doorgift... 



Kak Zuaiza dengan ROti Butter Garlic... saya paling suka makan roti ni... lepas makan terus sendawa.. hikhik...sebab ada bawang putih kannnn..




Kak Hasah dengan ROti Sosej Pintal dalam cup..




Suzana dengan Roti Mexican Bun... Suzana ni jugak exstudent Kelas Kek saya... 




Azwa dengan ROti Kacang Merah bentuk duit-duit



Roti COklat...alamak cikgu kompius.. yang ni Aina ke Fatin...he he... diorang berdua beradik datang sekali... jauh tu dari Teluk Intan dan Tanjung Malim...



Diyana dengan DOnat Jem... Diyana ni lepas kelas esoknya terus cuba buat roti... alhamdulillah pandai dah Diyana kannn...dah nak start buat jual pun katanya...



ROti Sarang Lebah



Roti Tuna




Roti SOsej Hotdog



Roti Kacang Merah bentuk gonggok... semua pun buat kemas dan cantik...sukaaaa cikgu tengok :)



Bergambar dengan roti-roti sebelum nak mulakan kerja-kerja packing...




Masing-masing bawak balik 2 kotak penuh roti... roti-roti semua dah siap packing dan susun elok dalam kotak... nak susun roti takleh tindih-tindih... kang balik rumah bukak kotak tengok roti penyek la pulok..heheh...


Jumpa lagi, inshaaAllah :)



Wassalam