Tuesday, 1 December 2015

DEKORASI RUMAH 2016




Assalamualaikum



Ada lagi sebulan untuk memasuki Tahun Baru 2016... tapi saya dah siap sedia ubah suasana dekorasi dalam rumah sempena nak masuk tahun baru... bagi saya lebih bersemangat untuk bekerja lebih keras... cadangnya gitu la yek..he he...



Alhamdulillah tercapai jugak angan-angan saya nak ubah ruang kerja saya perabot warna putih... dah lama jenguk-jenguk kat IKEA Damansara tu kan... asal tengok perabot putih kat situ je mula berangan... dalam kepala dah fikir, kalau beli nak situ nak letak sini... 

Minggu lepas saya pergi survey lagi perabot kat Ikea apa yang patut... balik rumah tengok balik ruang yang nak diubah...sesuai ke tak..... jadinya semalam terus la pergi beli kat Ikea Damansara tu... sebab minggu lepas dah siap ambik gambar perabot pilihan saya... dah siap bincang dengan husben... husben pun setuju... senang la kerja saya kannn..



Masa lepas bayar semalam, terus pergi ke kaunter deliveri... upah hantar RM80... pastu kena bayar upah pasang 10% daripada harga barang yang kita beli... kena jugak la bayar upah pasang sebabnya husben tak larat nak pasang semua perabot ni sorang diri.. anak bujang semua takde kan... kalau saya memang surrender... baik la saya bayar  orang pasangkan semua... habis cerita...

Percaya tak, semua-semua perabot ni, staff IKEA ni boleh pasang sorang-sorang...  2 jam siap semua pasang...




Dekorasi sementara je ni... ada banyak perancangan lain... nak letak tu nak letak ni... ada yang nak kena drilll... tunggu husben ada masa yang sesuai baru nak drill... sementara tu hias aje la apa yang ada ye dok...  muat-muat aje perabot yang saya pilih dengan ruang ni kannn... saya tak ukur pun...main agak-agak je... alhamdulillah muat dengan jayanya :)



Masih kosong lagi dalam kabinet yang tengah ni... nak cari benda-benda comel  untuk letak dalam kabinet ni nanti...



Tersusun akhirnya semua barang-barang saya ni... sebelum ni letak mana-mana suka aje..he he...  turntable pink saya tinggal 1 sebabnya banyak yang saya dah bagi orang... sebelum Kelas Kek bulan Januari tahun depan. saya nak pergi beli balik turntable saya yang kaler pink yang murah aje tu...

Cerita pasal Kelas Kek, alhamdulillah Kelas Kek saya dah penuh sampai bulan Februari tahun depan... syukur sangat-sangat :)


Barang-barang yang kat rak sebelah kanan ni pulak banyaknya saya beli kat Langkawi... saya ni kan tiap-tiap tahun pergi Langkawi.. asal pergi beli la sikit-sikit... lama-lama jadi la banyak...gituuuu..



Rak putih yang ni pun dari Ikea jugak... yang ni murah sikit... tak sampai RM200... kalau jadi member Ikea dapat lagi diskaun... elok sebelum bayar kat kaunter, kita daftar dulu jadi member Ikea... kena daftar online kat situ...


Ruang menonton TV dah bertukar tempat... alkisahnya saya terpaksa ubah ruang menonton TV ni asalnya sebab kesian kat husben dan anak-anak...sebabnya sebelum ni kalau saya dah start buat roti, bukak meja depan TV, memang husben dan anak-anak takleh dah nak tengok TV dengan selesa... kesian pulak kannn... rasa bersalah la pulak... terasa macam diorang tinggal kat kilang roti...he he he...



Jadinya atas persetujuan dan perbincangan bersama, terpaksa la korbankan satu set sofa yang ada... kitorang kekalkan set sofa ala-ala kulit ni aje... yang set sofa kuning dulu tu saya bagi pada cousin saya... rumah kitorang pun dekat aje... senang mengangkutnya tadi...




Terasa luas dan lapang rumah saya sekarang ni... bagus jugak bila time Kelas Roti Grup 14 orang... selesa la sikit diorang nanti... sebelum ni memang agak padat sikit... respek kat student-student sebelum ni... walau kurang selesa, tapi semua dah tunjuk hasil yang membanggakan...alhamdulillah...


Apapun syukur Alhamdulillah atas segala nikmat, rahmat dan rezeki yang Allah berikan... semoga saya akan sentiasa membuat kebaikan dan kebajikan dengan izin Allah...Amin..



Ceria Selalu :)



Wassalam